logo

Jedite organsko
povrce i sokove

Korisno za povrce

Lijecenje patlidzan

Patlidzana, patlidzan lijecenje  Patlidzana (Solanum melongena var. Esculentum), godisnji biljka velebilje obitelji (Solanaceae), siroko uzgajaju u toplijim podrucjima kao sto su povrce obrezivanje. Ovo svojte se smatra rodnim mjestom Indiji, patlidzan se uzgaja u anticko doba. Visina stabljike trave u prosjeku 60 cm

Listovi su siroki, kolyucheshershavye, cvijece, ljubicaste, obicno pojedinacni, 2,5-5 cm promjera kuglastih ili ovalni plod (bobica), obicno ljubicaste, ali moze biti ljubicasta, zuta ili prugasta; dosegne promjer od 20 i duzine 30 cm u hranu konzumira pirjana ili pecena.  Patlidzana takoder ima i druge nazive: badrizhan, Demyankov, Sinenky.

Na otvorenom uzgajaju u juznoj i sredisnjoj Rusiji, u vrtovima, na sjeveru - u staklenicima. Patlidzana su popularni povrca. Ako prije nego sto su rasle samo u juznim regijama, sada uspjesno uzgaja u sjevernijim regijama.

U divljini patlidzana raste u istocnoj Indiji, ali vise od 1.500 godina, bila udomacena i uzgaja u Kini i centralno azijskih zemalja. Sirenje ovog povrca koje su Arapi, zavezshim patlidzan u Africi i europskog Sredozemlja. Specifican naziv-melongena patlidzan dolazi od sanskrtske vatin ganah, koji je dao ime ovog voca na drugim jezicima: arapski i perzijski Bdinjn al-badhinjan.

Od arapske rijeci je dobio u spanjolskom alberengena, a zatim prosao na francuski kao patlidzana. U latinskom i talijanskom, te je dao al-badhinjan odnosno melongena i melanzana, koji pogresno tumaci kao Mela insana, «ludi jabuka." U portugalski, to povrce se zove bringella, i, zahvaljujuci aktivnim trgovinu s Indijom, Portugalu, poznat kao "kod kuce", ali kao brinjal. U Zapadna Indija, portugalski je promijenila ime u smede-Jolly.

Ruski 'patlidzan' dolazi iz turskog jezika u kojem je dobio po svejedno arapski al-badhinjan. U Rusiji, patlidzan dosao tek u 17-18 stoljeca. Ne odmah, postupno ili radije nekoliko stoljeca kasnije, Demyankov, Pakistan, badarzhany, baglazhany, podlizhany i na kraju Sinenky kao sto je bio pozvan u Rusiji, patlidzan, bili su vrlo cest Povrce, osobito u juznim ruskim pokrajinama.

Zvanje patlidzana nije u potpunosti tocno, jer voce boja varira ovisno o vrsti i stupnju zrelosti od mlijecno bijele do zlatno-bijela, svijetlo ljubicaste do tamno ljubicaste i prezrelog voca postaje sivo-zelene ili smede-zutu boju. Najukusnijih plavo-crne duguljaste nezrele plodove. Oni su obicno male sjemenke i bobice na okus (ali nije to ispravno plod patlidzana), slatko i korisno.

Jedenje patlidzana smanjuje kolesterol u krvi, vocna pulpa sadrzi velike kolicine kalija, koji normalizira metabolizam vode u tijelu i poboljsava rad srcanog misica. Zrelih patlidzana sadrzi 9% suhe tvari, 0,9% proteina, 0,1% masti, 5,5% ugljikohidrata, 1,3% vlakana, 0,2% organskih kiselina. Ovaj niske kalorijske povrce.

Ona sadrzi vitamine C, B, B2, PP i karotena. Sastav minerala, ukljucujuci kalij, natrij, kalcij, magnezij, fosfor i zeljezo. Patlidzana normalizira vode sol i lipida razmjene, prikazivanje soli mokracne kiseline su bitne kao izvor kalija.

Oni svibanj biti korisno uvesti u prehranu kod gihta, i razne kardiovaskularne bolesti, ateroskleroza, zatvor, problemi s jetrom, zatajenja bubrega. Bolesnika koji primaju kortikosteroide, patlidzan jednostavno treba, kao i normalizirati vode sol metabolizam i obogatiti tijelo kalij soli. Osim toga, patlidzan inhibirati apsorpciju kolesterola u tijelu.

Strucnjaci preporucuju patlidzan bolesnika s zelucu i crijevima bolesti. Smetnje patlidzan je korisno za prevenciju i lijecenje ateroskleroze, jer povecava izlucivanje kolesterola, smanjiti svoju koncentraciju u krvi. Patlidzana pokazuje starije i oboljele od kardiovaskularnih bolesti, uz edem, kao veliki sadrzaj kalija ima blagotvoran ucinak na rad srca, potice izlucivanje viska tekucine i normalizacije metabolizma vode.

Sretno! Na temelju materijala www.vmiretrav.ru

Povezani postovi:
  1. tikvica
  2. Grasak

tikvice, grasak, patlidzan, povrca

links(1); ?>
Get_Links(); ?>
links(1); ?>
Vigna batun bundeva bundeve bundeve sok cesnjak grah grasak klice krumpir lagenariya luk mrkva paprika patlidzan persin poriluk povrca povrce rajcica rajcice salata squash tikvice zelena salata

links(1); ?>

© Copyright rajcica.asert.info All Rights Reserved

Siri se povrce