logo

Jedite organsko
povrce i sokove

Korisno za povrce

Patlidzana

patlidzana Salata

patlidzana -. Solarij melongena L. -. visegodisnja biljka iz velebilje obitelji (Solanoceae), uzgaja kao godisnji korova, bliski "rodak" od rajcice, medutim, biljke izgledaju poput patlidzana ( za razliku od Rajcica, plodovima sto znamo gotovo sve od njih), u osnovi samo znam ljudima juznog okruga. To je velika biljka s uspravnim cvrst proizlazi i do 150 cm, zelene ili ljubicaste, cesto s malo trnja . patlidzana imaju jak korijenov sustav koji prodire do dubine od 100 cm

ostavlja se izmjenjuju, velike, sa ovalno ili duguljastojajoliki lamine i peteljcicama snazni, obicno zelena, ali postoji niz sa tamno ljubicasta lisce. Cvijece aksilarne, osamljene malo-flowered cvatovima, ili semiumbels od 2 -. 7 cvijece Corolla obicno ljubicaste.  Plod patlidzana - veliki kruskoliki, cilindricne ili gotovo sferni bobica duljine 6 do 70 cm, s mat ili sjajni finish. U fazi pune zrelosti plodova sivo-zelene do smede-zute.

Kad je potpuno zrela patlidzana postati grube i neukusne, tako da hranu koju koristi nesto nezreo, u fazi tehnicke zrelosti. U ovom trenutku, njihova boja varira od svijetlo ljubicaste do tamno ljubicaste. Nije slucajno u mnogim mjestima, patlidzana pod nazivom "Sinenky."

Masa tehnicke zrelosti plodova u razlicitim razredima i, ovisno o uvjetima uzgoja variraju od 30 g do 2 kg. Svaka voce sadrzi mnogo mali stan sivkast-zuta sjemena.  Patlidzana dolazi iz Indije, gdje upoznaje i sada u divljini. Njegov plod mjestani jedu od pamtivijeka.

Poznato je da je se uzgaja tu davno prije nase ere. U srednjem vijeku, a pocela rasti patlidzana u juznoj Europi. Sada kultura je sirenje vrlo siroko u Euroaziji, Sjevernoj Africi, Sjevernoj i Juznoj Americi, ali samo dovoljno da toplo regije s dugom mraza razdoblju. U Rusiji, patlidzan je donio iz Irana, a mozda i od Malaya i sredisnje Azije u XVII-XVIII stoljeca. Obradena patlidzana u Kuban, Stavropol regije, Rostov regiji, Donja Volge, to je manje popularan u Srednjoj crnica.

Patlidzana - biljka sa dugom razdoblju razvoja - od nicanja do tehnicke zrelosti voca sazrijevanja sorte najvise radi 85 do 100 dana, dok se u potpunosti zrelo sjeme - 130 dana ili vise. To je razumljivo, s obzirom da je njegova divlje predaka - trajnica. Zahvaljujuci dobiti vise uzgoj ranog zrenja sorata, ali jos uvijek patlidzan - kultura jugu.

Da, i tamo se obicno sije se u kasno zimi u plastenicima, staklenicima i, a sadnice su transplanted u rano proljece na terenu. Plant topline ljubavi, optimalna temperatura za rast 8. sijecnja -30 ° C, sjeme klijati i pod sijecanj 8-24 ° C.  Patlidzana uzgajaju za jestivo voce. U drzavi tehnicke zrelosti, sadrze 6 do 13,5% suhe tvari, ukljucujuci i 2 - 5% secera, 1,5% sirovih bjelancevina, pektin, celuloza, a askorbinska i nikotinske kiseline, karotena, tiamina, riboflavina, kalij soli, tanini.

Inace, patlidzan se jede przena, pirjana, kuhana, przena, kiseli ili slanih. Od njih pripremiti ukusne umake. Mnogi plodovi su obradeni za konzerviranje.

Mi smo vrlo popularan patlidzan kavijar i punjeni patlidzan. Neke vrste patlidzan ljubicaste s liscem i sarenim, cesto prugasta voce se uzgajaju kao izvorni ukrasnog bilja koje krase vrtove i cvjetnjaka.  Avicena govori o patlidzan kao vrijedna ljekovita biljka.

Nedavne studije potvrduju rezultate drevnih lijecnika. Prema nekim znanstvenicima, u studijama na zivotinjama utvrdili da jede plod patlidzana u hrani znacajno smanjuje kolesterol u krvi, i  Patlidzana prehrani dovodi do uklanjanja kolesterola iz tijela ljudi koji pate od ateroskleroze. Iz tog razloga oni se preporuca za prevenciju i lijecenje ove bolesti.

Kalij soli prisutne u plodovima patlidzan u velikom broju, poboljsati rad srca i pridonijeti uklanjanju viska tekucine iz tijela, tako da patlidzana korisni su za starije ljude koji pate od kardiovaskularnih bolesti, posebice otekline uzrokovane slabljenjem srca. Jedenje ploda patlidzana u hrani preporuca se za bolesnike s gihta, kao ovaj proizvod pomaze izlucivanje mokracne kiseline soli.

Patlidzana sadrze soli zeljeza, kobalta, mangana, znacajnu kolicinu soli bakra i cinka, s tim u vezi, oni su vrlo korisne za pacijente s anemijom. Kada se prebacite na dijeti od patlidzana (4 puta dnevno, 100 - 200 g u prehrani) pacijent nece trebati na lijecenje od zeljeza, bakra i cinka. Patlidzana sadnica mjere.  Kada se potpuno zrela patlidzana u njima dramaticno povecava kolicinu alkaloida solanine M (Melong), tako da se hrana treba konzumirati mladi i malih plodova.

U slucaju trovanja sa mucnina, povracanje, proljev, crijevne kolike, pomrcina svijesti, konvulzije, otezano disanje.  Pomoc u slucaju trovanja: prije dolaska lijecnika bolesniku daju mlijeko, ljigav juha, jaje bijelo.  Metode pripreme patlidzan su razlicite. U Italiji, na primjer, to je przeno u biljnom ulju s zelene paprike, luk, cesnjaka, ali to ispada neprobavljive smjesu.  U Rumunjskoj, koristenje vise zdrav nacin kuhanja.

Patlidzana pecene, onda ljusteno, sjeckani bilje, zajedno s nafte i pomijesana s malo biljno ulje, hladi i sluzio na salatu s lista rajcica i razne zelje.  Japanski znanstvenici u pokusima na zivotinjama su uspostavili antitumorska ucinak vocni sok patlidzan. Nazalost, daljnji razvoj ovog promatranja jos uvijek nije dobila.  Patlidzana - biljka Bik, ali svojim ljekovitim svojstvima, cini se, promijenio vrtlar.

Prije izvijestio svoje osjecaje i zelje biljaka s urotama. Patlidzana zahtijeva pazljivo i svojim toplim odnos. Na temelju materijala www.1000listnik.ru

Povezani postovi:
  1. Pepper

Klice, cesnjak, rajcica, patlidzan, punjene patlidzan, paprike

links(1); ?>
Get_Links(); ?>
links(1); ?>
Vigna batun bundeva bundeve bundeve sok cesnjak grah grasak klice krumpir lagenariya luk mrkva paprika patlidzan persin poriluk povrca povrce rajcica rajcice salata squash tikvice zelena salata

links(1); ?>

© Copyright rajcica.asert.info All Rights Reserved

Siri se povrce