logo

Jedite organsko
povrce i sokove

Korisno za povrce

Grasak opis

PEA (Pisum) - godisnje, self-pollinating bilje  , Zita mahunarke.  Domovinskog graska smatra Jugozapadnoj Aziji, gdje je odrastao u kameno doba, u Rusiji, graska je poznat od pamtivijeka.  Korijenov sustav graska stap tipa, dobro razgranata i prodiru duboko u tlo.

Grasak, kao i sve mahunarke, obogacuje tlo dusikom. Na svoje korijene u korijenu zoni (rizosferi) razvijaju korisne mikroorganizme: dusik pricvrscivanje bakterija, korijen-kvrzicne bakterije, Azotobacter, i drugi - mogu asimilirati dusik atmosferske i imati znacajan utjecaj na akumulaciju dusika tla potrebnih za ishranu bilja.  Maticne u grasak zeljasta, jednostavno ili grananja, dosegnuvsi duzine do 250 cm

Mozda dom 50-100 cm ili shtambovym (bush) - cija je linearnom maticnih 15-60 cm, s kratkim internodija i guzve cvijece u pazuscu gornji listovi.  Lisce spoj, imparipinnate. Peteljcicama ukida antene, prianja na podrsku i drzite biljke uspravno.

Cvijece uglavnom bijele ili razne nijanse ljubicaste, leptir-tip, su 1-2 u pazuscu lisca. U shtambovyh oblicima naci cvijet stalks s 3-7 cvijece, cesto prikupljeni u cvat. Cvatnja pocinje u 30-55 dana nakon sjetve. Isprva smec ranih sorti pojavljuje u pazuho od 8,6 lisca (racunajuci od korijena), a imaju vise kasno - 12-24. Svaki 1 do 2 dan evo cvijet stabljika. Grasak - biljka samouprave oprasivaca, ali mozda djelomicno unakrsnog oprasivanja.

Voce i grasak - grah, ovisno o razlicitim ima razlicitih oblika, velicina i boja. Svaki pod sadrzi sjeme 4,10 u nizu. Oblik i boju sjemenke razlicitih, njihova povrsina je glatka ili naborana.

Boja koze odgovara na boju cvijeca sjemena ove biljke.  Postoje dvije glavne skupine graska: Granatiranje i secer.  Granatiranje razlicitih vrsta secera, prisustvo pergament sloja na unutarnjoj zaliske graha, sto ih nejestiv. Ovo graska je narasla za grasak, koji ide za konzerviranje.

Secer sorte nemaju particiju (pergamentu sloj), a uzgajaju se za nezreli grah (nozeva). Nezreo, natjecaj grah, cijeli, bez ljustenje sjemenke su jestivi. Tu je i vrsta povrca graska polusaharny gdje pergament sloj je slaba i samo vidljiv u suseni grah.  Unutar svake od tih skupina postoje razreda s glatkim, zaobljenim zitarice i sjemenke naborani (mozga tip).

Top sjemena - mozak. Oni su kutne-kvadrat, s naboranom povrsinom i dati slatko, visoke kvalitete graha.  Grasak je najbogatiji izvor proteina - medu povrca. Pea proteini slicni proteini mesa, kao i sadrze niz esencijalnih aminokiselina (cistin, lizin, triptofan, metionin).

Isto tako puno grasak, askorbinska kiselina (do 59mg%), postoji niz secera (vise od 7%), skrob (1-3%), vitamina C, PP, skupina B, karoten, vlakna. Hranjivu vrijednost graska je 1,5-2 puta veca od krumpira i drugog povrca, osim toga, grasak bogati soli kalija, kalcija, fosfora i zeljeza.  Pea biljka jedan od hladno- Povrce kultura, posebno izrazen u varijanti s okruglim, glatka sjemena.

Rasadnicarstvo moze izdrzati smrzavanje gladkozernyh sorte do -6 ° C. Na taj grasak moze sijati u rano proljece. Optimalna temperatura za klijanje i rast biljaka naknadne 16-25 ° C. Grasak su jedan od najboljih rockera kultura. U vrijeme sjetve ili sadnje topline ljubavi usjeva, on uspijeva stvoriti visoke stabljike koji ucinkovito ih stite od vjetra.  Kako biljke umjerenim sirinama, grasak pohvale za dugog dana.

Grasak vegetacije u sjevernim krajevima je kraci od juga, te s kratkim 10 sati dnevno, neke vrste ne cvatu. On ne tolerira hlad i raste dobro u suncano podrucjima.  Grasak zahtjevan vlaznost tla, osobito tijekom klijavost sjemena i prvi vegetacije. Podnosi visak vlage, ali ne moze tolerirati visok polozaj podzemnih voda.

Uz snazan korijenov sustav - grasak otporan na kratkotrajne suse. Najbolji tlo za grasak - svjetlo ilovaca i pijesak ilovaca s neutralnim reakciju. Na najnizoj tla, ucinkovito i sto organski (humusa, komposta) i mineralnih gnojiva (osobito osjetljiv na fosfor-kalij).  Plant skrb je popustanja tla kako bi biljke vlage, suzbijanje korova, pravovremeno postavljanje podrzava. Low-uzgoj sorti u shtambovye podrska nije potrebna.

Ako graska usjeva ce sluziti kao zastitna krila, zatim izgradnja resetka.  Obrezivanje dobivenih mnogo puta, kao i formiranje grah. Procitajte grah dobro se pune paprike i poceli gubiti yakro-zelene.

Kako je broj dospjelih graska secera smanjuje, dok proteina i skroba povecala.  U hranu graska se koristi u obliku nezrelih sjemena (grasak), jesti svjeze,  i smrznuto. Pripremljeni od  , Prilozi za raznim mesnim jelima, pire krumpir, Salate, i ona takoder sluzi za ukrasavanje raznih jela.

U starom Rus grasak su glavna osobina hrane na post dana i jos uvijek je jedan od glavnih usjeva mahunarki u Rusiji. Na temelju materijala www.miragro.ru

Povezani postovi:
  1. Rajcica

zelena salata, grasak, krumpir, rajcice, povrca

links(1); ?>
Get_Links(); ?>

links(1); ?>

© Copyright rajcica.asert.info All Rights Reserved

Siri se povrce